به صفحه مات و تاریک تلویزیون خیره شوید؛ احتمالاً چیزی جز بازتاب تصویر خودتان را در آن نمیبینید. حالا اگر تلویزیون را روشن کنید، نوری ظریف از پشت صفحه نفوذ میکند تا دنیایی از رنگها و تصاویر، پیشِ چشمهایتان ظاهر شود. این، همان نور جادویی بک لایت است که تاریکی صفحه را از بین میبرد و تصاویر تلویزیونی را وارد دنیای واقعی ما میکند.
بهطور کلی، بک لایت، منبع نوری است که در پشت پنل LCD یا LED تلویزیون قرار داده میشود تا نور لازم را برای نمایش تصاویر در تلویزیون فراهم شود. این نور، به مرکز صفحه تابیده میشود تا پسزمینه صفحه تلویزیون کاملاً روشن بماند. آگنیز، بهعنوان تأمینکننده بک لایت تلویزیون، در این مقاله با شما همسفر میشود تا به دنیای بک لایتها بروید. با ما همراه باشید تا با این قطعه اساسی در تلویزیونها آشنا شوید و درک عمیقتری از انواع بک لایت بهدست بیاورید.
تابش نوری که از پشت به پنل نمایشگر میرسد، تلویزیونها تاریک و بیروح خواهند بود. این نور که بک لایت (TV Backlight) نامیده میشود، منبع روشنایی تصاویر در تلویزیونها است. بک لایتها، درست مثل قلبی که خون را در بدن به جریان میاندازد، نور را در سرتاسر پنل نمایشگر پخش میکنند. در نهایت، این بک لایت است که باعث روشن شدن پیکسلها و قابل مشاهده شدنِ تصاویر میشود.
در تلویزیونهای قدیمیتر، از لامپهای فلورسنت (CCFL) برای Backlight استفاده میشد. این لامپها، نوری روشن و یکنواخت را در پشت صفحهنمایش پخش میکردند تا امکان مشاهده تصاویر با کیفیت متوسط فراهم شود. با ظهور تلویزیونهای LED، انقلابی در دنیای بکلایتها رخ داد. در این نوع تلویزیونها، از LEDها بهجای CCFLها استفاده میشود. قطعه Backlight یکی از مهمترین ویژگیهایی است که هنگام خرید یک تلویزیون جدید باید به آن توجه کنید. نوع و کیفیت این قطعه، تاثیر مستقیمی بر وضوح، کنتراست، رنگ و عمق تصاویر دارد.
آشنایی با انواع مختلف محصولات در هنگام خرید بک لایت به شما کمک میکند تا بدانید دقیقاً چه نوع قطعهای میخواهید. در حال حاضر، 2 نوع بک لایت رایج، یعنی بک لایت لبهای (Edge Lit) و کامل (Full Array)، در بازار عرضه میشوند. البته نوع سومی از بک لایتها به نام بک لایت مستقیم (Direct Lit) هم وجود دارد که در این بخش با همه این قطعات بیشتر آشنا میشوید.
همانطور که از نام بک لایت لبهای پیداست، در این نوع بک لایت، لامپهای LED در لبههای پنل نمایشگر قرار میگیرند. نور این لامپها به کمک صفحات شفاف و بازتابنده به طور یکنواخت در سطح پنل پخش میشود.
نگاهی به مهمترین مزایای بک لایت لبهای:
از جمله معایب بک لایت لبهای:
در بکلایتهای کامل، لامپهای LED بهصورت مستقیم در پشت پنل نمایشگر قرار میگیرند. این چیدمان، امکان کنترل دقیقتر نور در نقاط مختلف پنل را فراهم میکند و در نتیجه، تصویری با وضوح و کنتراست بهتر و با رنگهای دقیقتر به ارمغان میآورد.
از جمله مزایای بک لایت کامل:
همچنین، از جمله معایب بک لایت کامل:
در ساختار بک لایت مستقیم، LEDها به طور مستقیم در پشت پنل نمایشگر قرار میگیرند. شبیه به بک لایت کامل، این نوع بک لایت هم امکان کنترل دقیق نور در نقاط مختلف پنل را فراهم میکند و در نتیجه، تصویری با وضوح و کنتراست بهتر و همچنین رنگهای دقیقتر به ارمغان میآورد.
مزایای بک لایت مستقیم:
معایب بک لایت مستقیم:
انتخاب بک لایت مناسب، تصویری با کیفیت و تجربهای لذتبخش از تماشای فیلم، سریال، مسابقات ورزشی و برنامههای تلویزیونی را به ارمغان میآورد. موارد زیر، بعضی از فاکتورهای مهمی که باید در هنگام انتخاب بک لایت به آنها توجه کنید، تلقی میشوند:
وضوح، کنتراست، رنگ و عمق تصویر، فاکتورهای کلیدی در انتخاب بک لایت هستند. بکلایتهای کامل و مستقیم، به دلیل کنترل دقیق نور در تمام نقاط پنل، تصویری با کیفیت بینظیر ارائه میکنند. در حالی که بکلایتهای لبهای، ممکن است در بعضی موارد با ناهمواری در رنگها و وضوح پایینتر همراه باشند.
در یک بک لایت ایدهآل، نور باید به طور یکنواخت در تمام نقاط پنل پخش شود و هیچگونه هاله نور، نقاط تاریک یا روشنایی ناهمگون در تصویر مشاهده نشود. بکلایتهای کامل و مستقیم، به دلیل توزیع یکنواخت نور، در این زمینه عملکرد بهتری دارند.
بکلایتهای LED، به طور کلی مصرف انرژی کمتری نسبت به بکلایتهای سنتی دارند. با این حال، در بین بکلایتهای LED هم، مدلهای کممصرفتر وجود دارند که به شما در صرفهجویی در هزینههای برق کمک میکنند.
قیمت بک لایت، به نوع آن، کیفیت و برند سازنده بستگی دارد. بکلایتهای کامل و مستقیم، به دلیل پیچیدگی بیشتر در تولید، قیمت بالاتری نسبت به بکلایتهای لبهای دارند. طبیعی است که قیمت بک لایت تلویزیون با کیفیت بالا نسبت به بکلایتهای معمولی و ضعیفتر بیشتر خواهد بود.
زاویه دید، به میزان انحرافی که میتوانید از تلویزیون بدون افت کیفیت تصویر مشاهده کنید، اشاره دارد. بکلایتهای کامل و مستقیم، زاویه دید وسیعتری را نسبت به بکلایتهای لبهای ارائه میدهند.
هر برندی در دنیای تلویزیونها، سمفونی نور و رنگِ خودش را به تصویر کشیده است. در این میان، انتخاب بک لایت مناسب، نقشی کلیدی در نواختن این سمفونی و خلق تصویری بینظیر ایفا میکند. در این بخش، سفری به دنیای بک لایت برندهای مطرح تلویزیون داشتهایم تا با ظرافت و ویژگیهای بک لایت در هر کدام آشنا شوید:
در میان مدلهای پایه و میانرده سامسونگ، بک لایت Edge Lit کاربرد بیشتری دارد. این نوع بک لایت تلویزیون سامسونگ، با تاباندن نور از لبههای پنل، تصویری با وضوح و کنتراست قابل قبول را به نمایش میگذارد.
اما در ردههای بالاتر سامسونگ، شاهد شکوه بک لایت Full Array هستیم. در این مدلها، LEDها در سراسر پنل توزیع شدهاند و نور، با ظرافت و دقت در هر نقطه از تصویر پخش میشود. کنتراست عمیقتر، رنگهای دقیقتر و وضوحی چشمنواز، هدیه این نوع بک لایت به تماشاگران خواهد بود.
در بعضی از مدلهای خاص سامسونگ، فناوری UHD Dimming خودنمایی میکند. در این فناوری، نور در تاریکی تصویر با ظرافت خاصی کم و زیاد میشود و کنتراست را به بالاترین حد خود میرساند.
در مدلهای پایه و میانرده ال جی هم مثل تلویزیونهای سامسونگ، بک لایت Edge Lit استفاده میشود. اما در ردههای بالاتر ال جی، بک لایت Full Array Dimming سکان نورپردازی را به دست گرفته است.
در بعضی از مدلهای خاص ال جی، فناوری NanoCell Dimming در بک لایت تلویزیون ال جی به کار گرفته شده است. با وجود این فناوری، انگار یک نورپرداز ماهر، نور را در تصویر کنترل میکند تا تصویری بینقص و کامل به چشم مخاطب برسد.
در مدلهای پایه و میانرده سونی هم بک لایت Edge Lit حرف اول را میزند و بک لایت Full Array Dimming در تلویزیونهای ردهبالاتر قرار گرفتهاند. مدلهای خاص بک لایت تلویزیون سونی، دارای فناوری X-tended Dynamic Range PRO هستند و نورپردازی قدرتمندتری دارند. این فناوری، قابلیت نورپردازی داینامیک یا حرکتی را فراهم میکند تا نور، از تصویر عقب نماند.
علاوه بر بک لایت برای تلویزیونهای سامسونگ، سونی و ال جی، بکلایتهای برندهای معروف و پرفروش دیگر هم در آگنیز وجود دارند. از جمله انواع بک لایت برای برندهای مختلف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تلویزیون شما، پنجرهای به دنیای رنگارنگ تصاویر است. اما گاهی این پنجره دچار خرابی میشود و تصاویر جایشان را به سکوت و تاریکی میدهند. در این بخش، به بررسی علل خاموشی و علائم خرابی بک لایت در تلویزیون میپردازیم.
بارزترین نشانه خرابی بک لایت، غرق شدن کامل نمایشگر تلویزیون در تاریکی مطلق است. در این حالت، حتی با روشن بودن دستگاه، هیچ تصویری قابل مشاهده نیست و انگار پرده ضخیمی از سیاهی روی نمایشگر کشیده شده است.
گاهی، نور بک لایت بهجای خاموشی کامل، به طور مکرر خاموش و روشن میشود. این سوسو زدن، تماشای تصاویر را به شدت دشوار و آزاردهنده میکند و میتواند نشانهای از ضعف یا خرابی در لامپهای بک لایت باشد.
در برخی موارد، ممکن است بهجای خاموشی کامل یا سوسو زدن، هالهای از نور ضعیف در لبههای نمایشگر مشاهده شود. این هاله، نشاندهنده نشت نور از لامپهای بک لایت است که به طور کامل خاموش نشدهاند.
در بعضی مواقع، خرابی بک لایت خود را با تغییر رنگ تصاویر نشان میدهد. در این حالت، ممکن است رنگها به طور غیرطبیعی گرم یا سرد به نظر برسند و یا برخی از رنگها به طور کامل ناپدید شوند.
در خرابیهای تخصصی و پیشرفتهتر، ممکن است نقاط تاریک یا روشن ثابتی بر روی نمایشگر ظاهر شوند. این نقاط، نشاندهنده خرابی یا نقص در بخشهای خاصی از لامپهای بک لایت هستند.
مشاهده هر یک از این علائم میتواند نشاندهنده خرابی بک لایت و نیاز به تعمیر یا تعویض آن باشد. به یاد داشته باشید که تعمیر بک لایت، امری تخصصی است و باید توسط افراد مجرب و آموزشدیده انجام شود.
در نهایت، میتوانید با شناسایی علل خرابی، بهموقع نسبت به تعمیر یا تعویض بک لایت اقدام کنید و بار دیگر، نور و رنگ را به دنیای خود هدیه دهید. خرابی بکلایتها دلایل تخصصی و پیچیدهای دارند. با این حال، موارد زیر، بخشی از رایجترین دلایل خرابی این قطعه مهم تلویزیونی محسوب میشوند:
هر قطعهای، عمری محدود دارد و بک لایت هم از این قاعده مستثنی نیست. با گذشت زمان و استفاده مکرر از تلویزیون، بک لایت رفتهرفته ضعیفتر میشود و در نهایت، خاموش خواهد شد.
گرمای زیاد، دشمن سرسخت قطعات الکترونیکی است. اگر تلویزیون شما در محیطی گرم و بدون تهویه مناسب قرار داشته باشد، بک لایت زودتر از موعد فرسوده شده و از کار میافتد.
نوسانات ناگهانی برق، میتوانند به بک لایت تلویزیون آسیب جدی وارد کنند و باعث سوختن آن شوند. همچنین، ضربه خوردن یا افتادن تلویزیون، میتواند به بک لایت آسیب فیزیکی برساند و باعث خرابی آن شود.
در بعضی موارد، ممکن است بک لایت از همان ابتدا دارای ایرادات یا خرابیهایی باشد که به مرور زمان خود را نشان میدهند. در چنین مواردی، بهتر است در همان روزهای اول نسبت به علائم خرابی، واکنش بهموقع نشان دهید تا در صورت امکان، از شرایط گارانتی استفاده کنید.
اگر هر یک از علائم خرابی بک لایت (مثل تاریکی کامل، لکههای نور و خطوط عمودی یا افقی) را در تلویزیون خود مشاهده کردید، برای تعمیر یا تعویض آن به یک تعمیرکار مجرب مراجعه کنید. تعمیر یا تعویض بک لایت تلویزیون، نیاز به تخصص و ابزار خاص دارد و به همین دلیل، بهتر است تلویزیون را بهتنهایی تعمیر نکنید.
برای جلوگیری از بروز مشکلات مربوط به بک لایت تلویزیون، لازم است از قطعات باکیفیت و اورجینال استفاده کنید. مجموعه آگنیز تأمینکننده و واردکننده معتبر انواع بک لایت تلویزیون برای همه برندهای موجود در بازار است. برای سفارش با ما تماس بگیرید و از ارسال رایگان برای سفارشات بالای 2 میلیون تومان بهرهمند شوید!