موتور و چرخ دنده یکی از مهمترین و پرکاربردترین اجزای مکانیکی مورد استفاده در انواع دستگاهها و قطعات الکترونیک مختلف هستند. عموماً از چرخدنده و موتور به منظور انتقال نیرو و حرکت بین دو محور استفاده میشود. این اجزا از تعدادی دندانه تشکیل شدهاند که بر روی یک دیسک یا استوانه نصب شدهاند که به صورت متقابل با دندانههای چرخدنده مقابل خود درگیر میشود.
ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی چرخ دندهها متناسب با تعداد دندانهها تعیین میشوند. علاوه بر این، تعداد دندانهها به طور مستقیم بر سرعت، گشتاور خروجی، مواد سازنده، جنس و کاربرد آنها تاثیر میگذارند. چرخدنده و موتور به شکلی طراحی و ساخته میشوند که بتوانند سبب انتقال دقیق و کارآمد نیرو و حرکت بین اجزای مختلف سیستمهای مکانیکی شوند.
چرخدنده و موتور دارای انواع مختلفی بوده و در مقایسه با سایر اجزای دستگاهها دارای تنوع نسبتاً بالایی هستند. این تنوع تا حد زیادی وابسته به کاراریی آنها در ماشین آلات مختلف است. در ادامه این بخش قصد داریم به معرفی انواع چرخدنده و موتور بپردازیم.
چرخدنده و موتور دارای انواع مختلفی بوده و هر کدام از آنها دارای کاربردهای متنوعی نیز هستند. به طور کلی میتوان کاربردهای چرخدنده و موتور را به 3 دسته کلی تقسیم کرد.